AdiA Edicions neix a Calonge —Mallorca— el 2013 dins el corrent de noves editorials que volen retornar el prestigi a la literatura en català. Després del desengany general i de la desfeta de la cultura en català, aquest és un projecte que vol jugar un paper destacat en la reconstrucció de les il·lusions i del pensament del segle XXI. No ens hi volem posar per poc. El risc és gran i, ja que hi som, fem-ho amb l’èpica que ens ha caracteritzat al llarg dels anys, als integrants del convulsiu projecte de Pèl Capell – Pedra Foguera.

Des de la societat civil hem de propiciar l’espai de debat, de creació i d’enginy. AdiA Edicions neix per ser un projecte engrescador que vagi afegint companys en el camí. No només busca la publicació de materials interessants i donar a conèixer nous autors i autores i estimar vells amics, sinó que vol obrir debat, desfer estereotips, eixamplar el cor i refer l’aire.

Ens reafirmam en els tres eixos fundacionals que ja vam publicar fa temps. Volem que sigui un projecte pròxim, viral i amb la maledicció predeterminada.

Pròxima

…per acostar-nos la cultura i fer-la present arreu, en totes les dimensions possibles. Dissenyada i produïda aquí —quilòmetre zero— per cridar fort arreu. Cal aprendre a estimar el que tenim aquí i a utilitzar les eines de la nostra cultura per expandir-nos, amb rics matisos i amb genuïna golafreria.

Viral

…i propagadora. No fem llibres digitals, no. Fem paper. Posam tinta. Ens trobareu arreu #traficantcultural (ment) perquè ens puguem trobar enmig, entre les fotografies d’Instagram i la oralitat dels recitals i presentacions arreu dels Països Catalans.

Maleïda

…no per la seva naturalesa, sinó per la seva dimensió. Per les arrels que agafa de la tradició. La col·lecció Ossos de sol de poesia vol seguir la tradició i l’estela deixada per Guaret, Tafal i El Mall. Projectes que van fer el seu camí i que, per alguns, han configurat part del saber fer humà i vital. Donant gràcies a les persones que ho feren possible com Damià Huguet, Andreu Vidal —amb permís d’Àngel Terron— i tants d’altres.

Les nostres col·leccions

Ossos de Sol és la col·lecció fundacional de l’editorial. Entén la poesia com a únic gènere possible. Agafa el nom d’un vers d’Andreu Vidal: els poemes com a ossos que vagaregen pel desert, errants, autèntics, purs. Segueix la tradició i l'estela deixada per Guaret, Tafal, El Mall, etc., projectes que van fer el seu camí i que, per alguns, han configurat part del saber fer humà i vital. Actualment combina veus consolidades com Francesc Garriga, Eduard Sanahuja o Miquel Bezares, amb noves corrents estètiques com Maria Sevilla, Miquel Àngel Adrover o Sandra Blanch. També troba nous camins en traduccions molt singulars com la del palestí Bàssem an-Nabrís, la romanesa Ileana Mălăncioiu, la italiana Alda Merini o el suís Remo Fasani.

Llimona verda, la col·lecció de narrativa que desperta noves maneres d’entendre l’escriptura, que experimenta i descobreix veus àcides, cítriques. Un lloc on trobar aquelles escenes punyents, iròniques o crítiques que tan fan falta al segle XXI. Un espai on descobrir la narrativa més contemporània i futura.

Una col·lecció sòlida; una paret de pedra seca erigida amb grans autors, grans obres i clàssics. Hi podreu trobar clàssics de totes les èpoques i reedicions d'obres transcendentals de la narrativa del segle XX. N'és un bon exemple la tasca de reedició de novel·les d'Antònia Vicens o el treball de recuperació de Guillem d'Efak, Blai Bonet o el Llorenç Villalonga més futurista.

No hi ha mesura, no hi ha clot possible. Foramida és la col·lecció que aplega els projectes especials de diferents formats. El teatre, l’art, la mesura del coneixement. Tot un trencaclosques de la passió.

Braverol és una contusió amb abonyegament al cap. També és un núvol moradenc o vermellós que anuncia pluja per l’endemà i si surt a la posta de sol anuncia vent. Aquest vent que ens fa fer passes banyades cap al futur coneixent el passat. Tres veus s’uniran en aquesta primera col·lecció d’assaig. Història, pensament contemporània i cultura popular per conèixer-nos més a fons, com a humans, com a societat, com a esperit pensant.

La col·lecció Ossos d’Or és la germana gran de la ja coneguda Ossos de sol. Un groc expansiu per vestir i agrupar els poemes dels millors poetes en llengua catalana. Per celebrar commemoracions de luxe.

Coedicions

[Adia Edicions/Cafè Central]

Des d’AdiA edicions i Cafè Central Poesia hem cregut que calia un espai de reflexió sobre la poètica i sobre les pràctiques poètiques que actualment s’estan donant. Tot i sabent que l’assaig, el pensament, la reflexió, no són aspectes que creïn massa neguit ni siguin gens seguits ni valorats, amb Ferida oberta intentem obrir un espai de crítica adreçat a tots aquells centenars de (joves) poetes que volen dir el món a través de la poesia.

[AdiA / Buc /Cafè Central / LaBreu]

Des de la desapació del mestre Francesc Garriga, alguns hem trobat un gran buit. Amic i col·laborador d'un grapat de les editorials independents que ara s'erigeixen com a protectores de la literatura, ens vam unir per convocar anualment aquest premi a la seva memòria, per descobrir, tal com sempre feia ell, noves veus poètiques. Autors que per la seva joventut o per diferents circumstàncies atzaroses no han editat encara cap llibre de poemes. La col·lecció Francesc Garriga aplega els guanyadors d'aquest certàmen.

×
×

Cart